Tonul este un pește pe care majoritatea dintre noi l-au consumat doar în formă conservată, care-mai-de-care mai gustoasă sau…nu. Însă ca și variantă proaspătă, este cu totul altceva. Poți spune cu mâna pe suflet că e prima oară când guști ton. Moale, aromat și surprinzător, tonul devine repede o alegere inedită pentru cei care iubesc peștele.

Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni

Metodă de preparare:

E o rețetă atât de simplă și de scurtă încât o să vă las în aer. Nu e nevoie de mai mult de 15 minute pentru a o crea!

Într-o tigaie, sotăm ceapa și ardeiul gras, până se înmoaie, și se îmblânzesc împreună. Le punem deoparte, să se liniștească.

Într-un bol mic pregătim salata, cu little gem și roșii, tăiate și asezonate cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.

Tonul se mângâie încet cu sare și piper așa cum facem cu orice carne, întotdeauna. Se pune în tigaie la rumenit, până își ăuloarea pe toate părțile. Nu îl lăsăm mai mult, că se supra-gătește!

Le punem pe toate împreună, cu tonul deasupra, ca să domnească peste bogăția de arome. Lămâia o lăsăm lângă, dacă mai are cineva nevoie de ea!

Și pentru că această rețetă e cumplit de scurtă, haideți să vă uimim și cu proprietățile tonului asupra organismulu nostru, pentru a vă convinge să faceți un drum la supermarket sau perscărie!

Tonul reprezintă o importantă sursă de Omega-3 aciși grasi EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexanoic). Pentru ce sunt ei grozavi? Regenerarea sistemului cardiovascular, protejează plamanii (împotriva astmului), creierul (de protectție impotriva bolii Alzheimer si declinul cognitiv) și articulațiile (artrită).

Acizii grasi polinesaturati existenți în carnea de ton reduc procesele antiinflamatorii și antiaterosclerotice din corp și deci împiedică depunerea de grăsimi pe vasele sanguine.

Tonul conține seleniu, o componentă a unei enzime detoxifiante puternice în corpurile noastre numită glutationa peroxidaza. De asemenea, acest tip de pește este o sursa bună de vitamine B și o sursă importantă de acid folic.

Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!