Am încercat deja de câteva ori această rețetă fermecată și de fiecare dată am căutat să îi aducem ceva nou. Însă niciodată parcă nu a fost nevoie, mereu am rămas la rețeta inițială, fiindcă este atât de bine construită încât orice altă aromă ar fi fost în zadar. Are și dulce, și sărat, acrișor, puțin afumat, plin de mirodenii înnebunitoare și texturi care mai de care. Nu e grea, și nu necesită să excelezi în bucătărie. Vinetele coapte șoptesc mereu un singur lucru – cu răbdarea treci marea.

Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru trei meseni

Metodă de preparare:

Am copt vinetele în cuptor, pe tavă, ca să nu se facă atât de mult miros în bucătărie. Apoi însă, ne-a părut rău – mirosul acela de vinete coapte ca pe grătar sau pe aragaz e unic, și inconfundabil. Le-am decojit și le-am lăsat să se răcească și să lase din apa lor, pentru a nu face salata apoasă în vreun fel. Le-am decojit și le-am lăsat să se răcească și să lase din apa lor, pentru a nu face salata apoasă în vreun fel. Le-am pus într-un bol, pregătindu-le emoțional pentru ceea ce urmează. Și anume: asezonare cu sare, piper, ulei de măsline, ardeiul uite, un pic de tabasco și cățeii de usturoi, presați. Desigur, tot aici intervine și zeama de lămâie, ca să adune toate mirodeniile la un loc printr-o replică acidă. Amestecăm și… gustăm. Întotdeauna.

Tofu l-am tăiat cubulețe și l-am așezat pe post de cetate, în jurul fâșiilor de vinete. Știți de ce este tofu o variantă bună de proteină?

  1. Izoflavonii, compușii principali ai produselor din soia, au efecte antioxidante directe si indirecte în organism. Aceștia pot distruge complet radicalii liberi care atacă celulele sănătoase, reușind astfel să prevină îmbătrânirea prematură a organismului.
  2. Este bogată în proteine, fier și calciu
  3. Deși are un conținut sarac în calorii și colesterol, are suficienti nutrienți pentru o stare de sațietate durabilă

Celelalte ingrediente, adică ardeiul iute, curmalele, germenii și năutul, le-am mărunțit și l-am așezat peste patul de vinete, așa cum erau.

Menta a venit să încununeze totul cu o aromă și un parfum nemaipomenit.

Bagheta am transformat-o din moale în crocantă! Am tăiat felii diagonale, cât am putut de subțiri, cam 5 de fiecare, și le-am prăjit în tigaie. Le-am lăsat la odihnit cam 30 minute înainte de servire.

Finalul este firesc- nu a mai rămas nici urmă de salată!

Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!