Una din cele mai simple rețete posibile – porridge, sau în traducere, terci. De obicei, el se fierbe în apă și se adaugă fructe, însă nouă ne place suplețea cremoasă pe care o are îmbuibat de lapte și plin de arome ingenioase, care se îmbină armonios.
Pentru porridge e nevoie doar de 10 minute, care implică și aranjatul în boluri ca să fie cât mai apetisant.
Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni
Raportul este de 1:2, 1 cană de fulgi de ovăz la două căni de lapte (se poate face mai mult, păstrând raportul – ovăzul se umflă repede și devine o budincă egosită, pentru că nu mai știu fulgii cum să se îngrămădească mai tare între ei să „fure” mai mult lapte decât „vecinul”)
Metodă de preparare:
Într-o tigaie în care nu există varianta să se lipească nimic, turnăm laptele rece și apoi ovăzul, imediat peste. Dăm focul mic. Așteptăm puțin până când laptele începe să fiarbă și se fac bule mici de aer pe margine, apoi oprim focul. Punem tigaia deoparte.
Probabil că încă nu s-a umflat tot ovăzul cu lapte, însă este impetuos necesar să luăm tigaia de pe foc acum. Dacă ținem tigaia pe foc până ovăzul absoarbe tot laptele, până când ajunge în bol și pe masă, preparatul devine tare, lipicios, și când se răcește – sfărâmicios.
De amintit aici sunt proprietățile extraordinare ale ovăzului:

– reduce nivelul de colesterol și deci e un bun aliat în dietele de slăbire/o dietă echilibrată
întărește sistemul imunitar
– reglează nivelul de zahăr în sânge și deci, previne diabetul de tip 2
reduce apetitul și reglează digestia
– conține inhibitori ai proteozei, care are rol în dizolvarea tumorilor

Îndulcim cu miere și adăugăm untul de arahide, lăsându-l să se topească migălos, cât încă e totul cald.
Între timp facem spuma de lapte, dacă avem un aparat care să ne dăruiască serviciile sale. Este un extra care va crea diferite texturi în porridge, făcându-l mai boem și mai interesant.
Tapetăm bolul cu dulceață de cireșe amare și cu puțină miere. Urmează ovăzul, spuma de lapte, și decorul pompos cu încă puțină dulceață.
Se servește cald, imediat ce am terminat rețeta. Garantat ține de foame cel puțin 4-5 ore.
Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!