Micul dejun este cea mai importantă masă și parte a zilei, dar de multe ori plictisitoare sau nonexistentă pentru mulți. Începutul unei noi zile dictează restul zilei, cred că la asta suntem mulți de acord, deci contează să-ți petreci dimineața cu o cafea bună și un mic dejun bogat și delicios. Mai mult decât atât, aș puncta o parte invariabil de importantă, să-ți petreci dimineața în contextul acesta cu persoana iubită.
Înainte de a fi inventiv și dornic să experimentez cu mâncarea, diminețile erau plictisitoare, cu o pâine prăjită sau papară, câteodată omletă. Fapt ce-mi rezuma ziua la un ton monoton lipsit de vreun entuziazm și afecta chiar și spiritul observației din cauză că paleta mea gustativă a fost mai degrabă amorțită decât stârnită.
Într-unul din maratoanele de cumpărături la piață, am dat peste o brânză de burduf păstrată în coajă de brad, o mândrie de munte românească, cu o aromă foarte pronunțată și nu am reușit să ma abțin să nu o cumpăr. M-am trezit acasă cu o cantitate considerabilă de acest produs fără să știu prea mult ce să fac cu ea.
Am început să experimentez, câteva tehnici, combinații cu alte produse de lactate, să-i reduc din aroma capabilă să întunece majoritatea celorlaltor ingrediente cu care are contact. Într-un final, am ajuns la o tehnică veche și un preparat simplu, care funcționează, și a rezultat ceva delicios.
5-6 linguri brânză burduf
4 ouă
100 ml lapte
200-250gr făină albă
2-3 linguri ulei măsline
1-2 linguri zahăr
1 pliculeț praf copt
pesto kale
3 roșii
7-9 frunze busuioc pentru ornat
Într-un blender, am pus ouăle, ulei măsline, zahăr, praf de copt, făină albă, lapte și brânza de burduf, și am amestecat totul până la o consistență omogenă, cremoasă (7-9 porții). Prăjite într-o tigaie de teflon fără ulei, bine încinsă și după lăsate să se răcească puțin.
Într-un vas am pus apă rece și două ouă (pentru două persoane) după care le-am pus la fiert, imediat ce au început să fiarbă apa, le-am scos de pe foc și le-am lăsat aproximativ 5-6 minute. În felul acesta, poți fierbe ouă cu un centru moale și cremos de fiecare dată.
Simplu, rapid și delicios…pancake burduf.