…nemilos de bun! Această rețetă nu ne-a trimis la piață, ci s-a născut din ce ne-a dăruit nouă natura și, uitându-se la ele, bucătarul Ambrosious a creat ceva nou și magic. La final, am închis ochii și ne-am teleportat într-o pădure plină de copaci înalți, într-o cabană călduroasă, la marginea șemineului, cu un surâs cald în colțul buzelor și gura apă – atâtea arome deodată ne-au dat fiori.

Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni, dar mai rămâne un pumn pentru cine devine pofticios înainte de culcare…

 

Metodă de preparare:

Orezul se spală bine, la fel ca pentru risotto: în mai multe ape, agitat bine între spălări, ca să scoată amidonul din el cât se poate de mult. Asta ajută ca digestia să fie ușoară, dar și pentru a ajunge la textura aerisită și suplă pe care o dorim atât pentru acest desert, cât și pentru un risotto. Odată spălat, se pune la fiert în raportul 1:2 apă (adică apa este în cantitate dublă cât orezul), împreună cu un anason stelat și 4 cuișoare alese pe sprânceană. Se lasă la foc mic și se veghează, amestecând din când în când să nu se lipească.

Perele (în această rețetă s-au folosit soiul românesc Coadă de rândunică) și prunele se taie în cubulețe sau felii. Se pun într-o oală mică alături de o lingură de miere și una de zahăr, alături de coajă de lămâie, la foc mic până se înmoaie. Lăsăm parfumul să inunde casa. Cădem în visare, mirosind continuu. Apare liniștea printre gânduri. Și ușor, ne dăm seama că ceva atât de minunat sigur vine din alte lumi…

Strugurii se desbobițează. Poftim? Scuze, m-a luat valul de la anasonul stelat. Boabele de strugure Hamburg se iau bucată cu bucată și se aruncă în altă oală mică, cu o lingură de miere, una de zahăr și o lingură zeamă de lămâie. Se țin sub fină observație, ca orezul și ca celelalte fructe. Totul ține de finețe.

La sfârșit, toate se scurg prin sită. Și orezul, și perele cu prunele, și strugurii, fiecare cu sita lui, dacă se poate cât mai fină. Le punem împreună, și asezonăm cu un amestec prăfos de scorțișoară, cuișoare și nucșoară. Sau doar una din ele. Sau două. Așa cum vă place și vă sună mai mult a cântec.

Menta încununează totul ca o coroană imperială, și te lasă fără respirație. Aici intervin și fulgii de orez, pentru extra-crunch. Nu îmi încap în piele și nu contenesc să laud bucătarul. Cred că nu mai rămâne nimic pentru cine poftește, înainte de culcare…