Ne place ca micul dejun să fie la fel de aristocrat ca și o cină încântătoare. Nu e niciodată pe fugă și e mereu un ritual gândit pe muchie de cuțit. Că doar așa se întâmplă în casa unui bucătar…
Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni
Metodă de preparare
Alegem cinci ouă din cele mai arătoase, aduse pe lume de găini fericite, crescute liber. Le spargem într-un bol și nu le amestecăm prea mult, doar așa, de drag. Le turnăm în tigaia preîncălzită, noi am folosit tigaie pentru clătite, e mai subțire și mai întinsă (+ se coace mai repede). Punem capac, și cautăm în obraji când se rumenește. Apoi, în pași de vals, o scoatem, o rulăm ca pe o clătită (crêpe) și o rugăm să aștepte puțin.
Salata se face simplu – roșiile de grădină (două) le adunăm de pe vrej și le spalăm, apoi le tăiem cubulețe. Tofu urmează, atenție la cuțit, să fie ascuțit – tofu are o reputație îndoilenică – poate fi fărâmicioasă! (jumătate de cutie de tofu este de ajuns pentru doi) Măslinele le tăiem de pe sâmbure și le amestecăm cu toate cele de mai sus. Salata nu are nevoie de sare dacă tofu este afumat sau în saramură, dar poate să primească în brațe ulei de măsline extravirgin, cam două linguri.
Într-un wok încăpător, călim în puțin ulei de măsline jumătate de ceapă (noi am ales albă) și apoi ciupercile champignon, cam două mâini. În ploaie, am presărat sare de Himalaya, Ceviche spice și Worchester sauce, nu mai mult de două lingurițe, că e tare aromat și plin de sine. Dar ce bine!
Așteptarea clătitei-omletă a luat sfârșit – urmează să le așezăm pe o farfurie potrivită pe toate, iar la final, ornăm (opțional, desigur) cu un sos de usturoi făcut în casă cu cimbru uscat și parfumat, dar și cu germeni plini de nutrienți incredibili.
Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!