Ne plac rețetele care incumbă cât mai multe arome, texturi și culori într-o singură farfurie fericită. Ne place să punem în valoare ingredientele simple, cum ar fi pieptul de pui, cu o grămadă de condimente, legume atrăgătoare, piure-uri cremoase, și ierburi aromatice. Acest pui intră în aceeași categorie. Ba ca să fie și mai cu moț, i-am făcut nu una, ci două garnituri! Ce norocos!
Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni
Metodă de preparare:
Mai întâi facem piure-ul de mazăre. Este o parte a rețetei care se poate folosi tare bine și la un risotto clasic, are un gust înnebunitor! Sau chiar și așa, de sine stătător, fără carne, pentru vegetarieni.
Într-un blender punem mazărea, ½ pahar consomme de legume, și ca să fie și mai bun, câteva legume din care s-a făcut acel consomme (noi am avut fasole verde,ceapă și morcov), 3 firicele de cimbru proaspăt (găsiți la orice supermarket în ghivece mici, 6 lei bucata, sunt un răsfăț maxim și un boost enorm la toate rețetele!), 2 linguri ulei de măsline, sare și piper. Mult piper! Îmi șoptește bucătarul.
Odată mixate, se obține ceva delicios care te face să te oprești aici – dar nu o fă! Punem piure-ul pe foc puțin, să îl reducem și să îi dăm consistență cremoasă.
Seaparat, tăiem cartofii cubulețe mici și într-o tigaie încinsă cu puțin ulei de măsline, îi sotăm până devin crocanți, aurii, nebuni! La final, punem sare și fulgi de ceapă deshidratată, și îi lăfăim pe un șervețel, să se scurgă bine uleiul din ei.
Acum e momentul să tăiem ceapa mărunt și să o punem deoparte pentru următorul pas.
Facem economie la apă și nu spălăm tigaia de la cartofi, ci o ștergem cu un șervețel (n-ar mai trebui să aibă ulei în ea oricum) și punem iar două linguri de ulei de măsline pentru pui. Îl rumenim pe o parte, iar odată întors pe partea cealaltă, punem și ceapa în tigaie, pe lângă pui, numai cât să se înmoaie, nu e nevoie să se prăjească. În ea, trântim (cu migală) coriandru mărunțit și usturoiul pisat. Când s-au caramelizat toate, e rîndul vinului să facă o treabă (prea) bună – așadar, adăugăm paharul de vin și cam o linguriță de tarhon uscat.
În farfurie, lăsați creativitatea să conducă. Sunt făcute una pentru alta, oricum. Se completează și se pun în evidență tocmai prin faptul că sunt atât de diferite. La final, noi am mai decorat cu încă puțin cimbru proaspăt.
Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!