Când totul pare să fie numai împrumutat, și mâncarea cu care am crescut parcă e prea grea de servit printre toate alergăturile agitate ale zilei, începi să creezi. Imaginația ajunge, când pofta e mare. Puțină conștiință a artei gătitului este necesară, dar odată făcută, o dăm mai departe. Așadar! Azi vorbim despre altfel de mămăligă cu brânză. Total altfel.

Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni

Metodă de preparare:

Mămăliga?

Mălaiul se fierbe în apă sau consommé, ca la rețeta obișnuită de mămăligă. Dar ca să trecem de barierele comfortabile, culegem busuiocul cel mai frumos din ghiveci și îl pregătim pentru a-l adăuga în mămăligă. Cam o mână de busuioc ajunge – se taie mirepoix și se amestecă la sfârșit, după ce am oprit focul.

Pentru a crea forma plată, mămăliga se toarnă pe o suprafață plată (pe un fund de lemn) între două foi de copt, ca să nu se lipească. Apoi, se lasă la răcit, cam 20-30 minute.

Sosul?

Hașmaua este un soi de ceapă mică, mai puțin aspră și foarte aromată. Se taie mărunt și se călesc ușor la foc mic cam 4 bucăți, în ulei de masline, adăugându-se treptat 50g unt până când hașmaua se înmoaie. Apoi, 100 ml lapte și 150g cașcaval afumat ras se adaugă peste ceapă și se amestecă, tot la foc mic, până se emulsionează, iar apoi se asezonează cu sare și piper. Aici intervin preferințele! Pentru o consistență mai lichidă se adaugă lapte, iar pentru una mai vâscoasă, se adaugă cașcaval.

Pentru un plus de arome, se adaugă doar frunzulițele de la 3 fire de cimbru.

Salata?

Vinegreta e simplă – ulei de măsline, oțet de vin roșu și sare. Se toarnă languros peste bucățile de roșii tăiate, amestecate în prealabil cu frunzele de baby spanac.

Dar ce s-a întâmplat cu mămăliga?!

Îi venim de hac. Se prăjesc într-o tigaie fără ulei 4 bucăți de slănină afumată. Zic fără ulei, pentru că lasă oricum foarte multă grăsime. Se rumenesc și se pun în așteptare.

Porționăm mămăliga, în pătrate mari, și pudrăm făină pe ea, sau o dăm prin făină și apoi scuturăm excesul. Acest procedeu oprește uleiul să intre în mămăligă, atunci când o rumenim. Așadar, o rumenim într-o tigaie cu uleiul lăsat de slănina de mai devreme.

Iar de servit… o servim îmbibată în cremă de cașcaval afumat, cu salata parfumată peste sau lângă.

Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!