Când fascinația pentru ce pui pe farfurie este de soi nobil, micul dejun este și el la fel. De data asta a ieșit întâmplător, cu două mâini dibace și o stare de spirit frumoasă. Întotdeauna se poate crea ceva nemaivăzut din diverse lucruri rămase în frigider, dacă lași creativitatea să domine și ai încredere în papilele tale gustative.
Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni
Metodă de preparare:
Ceapa se taie julienne… ah, stop. Un cuvânt interesant pe care bucătarul meu a ținut să îl spicific întocmai, ca să atingem un subiect jucăuș, dar important de termeni gastronomici.
Julienne – fâșii lungi de 2 – 4 cm și subțiri ( aprox. 2 – 3 mm)
Brunoise –  cubulețe de 2 mm x 2 mm
Macedonie  – cuburi mai mari, 5 mm x 5 mm sau mai mari
Jardinere – bastonașe de 3 mm x 3 mm x 18 mm
Paysanne – tăierea legumelor în grosime de 1 – 2 mm, în diferite forme: rondele, pătrate, triunghiuri, jumătăți de rondele
Mirepoix– legume tăiate grosolan, pentru a îmbunătăți diferite arome
Așadar, ceapa se taie julienne, și se dă la călit în două linguri de ulei de măsline, în noua noastră tigaie de la Tefal, Pleasure. Era demnă de amintit, după ce ni s-a stricat wokul din cauza unor experimente haioase. O tigaie impecabilă, care îți taie respirația încă de când o vezi pe raft, iar în bucătărie… e ca un mic ajutor de bucătar. Ușurează atât de mult munca, încât nu mai vrei nici să o bagi la loc în dulap, pentru ca știi că o vei folosi și la următoarea „găteală” tot pe ea.
Iar am divagat!
Punem broccoli-ul la fiert în apă cu sare împreună cu o bucată potrivită de lămâie. Rolul ei la fiert este să mai taie din tăria aromei de broccoli și să o „drege” cumva, drăgăstos.
Ceapa e la călit. Nu uităm sa o amestecăm cu o lingură de lemn destul de des, să nu se ardă. Că de prins pe tigaia cea nouă, e imposibil. Între timp tăiem ciupercile și le adăugăm și pe ele când ceapa deja s-a înmuiat. Urmează o lingură de sos Worchester, după ce champignoanele s-au rumenit ușor, sare și piper mixt (roșu, negru, alb).
Ne place acest mix de piper pentru că acoperă o gamă de arome. Știați că în antichitate, piperul era utilizat ca monedă de schimb și prezentat zeilor ca ofrandă?
Despre piperul negru știm deja, pentru că îl folosim dintotdeauna. De asemenea, este important de menținut că el se folosește și la prepararea diverselor medicamente sau în tratamentele ayurvedice. Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare și este folosit foarte des în bucătăria mexicană. Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet. Piperul roz provine dintr-o specie diferită, și este mai mult aromat, nu iute, fiind preferat deseori lângă pește. Piperul verde indică faptul că boabele de piper sunt…crude. El este varianta de piper aleasă cel mai des în bucătăria asiatică, îndeosebi în cea thailandeză.
Se pun în farfurie ciupercile călite cu ceapa. Peste ele, radem mozarella și punem broccoli-ul fiert deasupra. Decorațiile rețetei se fac asemenea decorațiilor de merit – cu zeamă de lămâie și germeni, care sunt plini de nutrienți minunați pentru organism. În următoarea rețetă povestim despre ei !
Noi am ales să servim cu pâine wasa, că e mai ușoară și mai sănătoasă.
Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!