Am mâncat prima dată Fish & Chips modern la un restaurant din Brașov și am reușit să nu găsesc gustul copilăriei mele, plină toată de pește proaspăt din Delta Dunării, dulce, pufos și ademenitor. Fish-ul lor era sec, pesemne congelat, să nu faceți ca ei! Chips-urile erau bune, dar parcă prea uleioase. Cartofii, odată prăjiți, trebuie bine tamponați pe tâmple cu șervete curate care să absoarbă excesele! Se știe că ei tind să exagereze!
Așa că am făcut rost de șalău de Dunăre proaspăt, de cartofi noi de la un fermier local și ne-am pus pe combinat arome. Adică el, bucătarul! Degustătorul doar consemnează și redactează!
Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni
Compoziția de pane pentru pește are nevoie de:
O bere fină, nemțească
Fulgi de ovăz integral
Două linguri mari de făină albă
Șalăul fiiind filé, l-am eliberat de piele, cu un cuțit mare și foarte bine ascuțit. Un aspect foarte important în acest punct este să uscăm bine carnea, tot în șervet de hârtie, să nu mai aibă apă în ea de nici un fel. L-am condimentat cu sare de Himalaya și mix de piper (negru, alb, roșu). Se trage prin făină, pusă separat într-o farfurie, și apoi în compoziția pentru pane (la care am adăugat și boabe de coriandru măcinate) și direct la prăjit în baie de ulei (deep fry).
Cartofii i-am lăsat cu coajă și i-am prăjit în metoda clasică. Ca un plus, am adăugat peste ei la final sare de Himalaya și pulbere de ceapă deshidratată.
Sosul tartar l-am descântat cu iaurt grecesc, 10% grăsime, pătrunjel proaspăt tocat mărunt și vreo 3 castraveți murați de casă. Le-am ales un loc țanțos, într-o frunză din miezul salatei Romaine. Așa, ca o îndrăzneală!
Am pus șalăul într-un con de hârtie – însă nu orice hârtie! Trebuia să fie o partitură de Mozart, vrând să credem că entuziasmul nostru se aseamănă cu ea pe alocuri. Cartofii, tartarul și peștele le-am împrietenit pe un toc de bambus, ca să nu le știrbească din strălucire, și ca să ne ducă cu gândul la pescarii de la Dunăre.
Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!