În majoritatea caselor din România, cred că cel puțin a existat la un moment dat, această tradiție de a mânca în familie. Adunați toți în jurul mesei în fața unei farfurii deobicei ce conținea piure de cartofi și o carne de porc la cuptor, preurmată de supă de tăiței și urmată de o prăjitură chec cu diferite umpluturi.
Pentru mine nu prea erau plăcute aceste zile, de multe ori eram acolo dintr-un fel de obligație morală, ma plictiseam și mă plimbam prin bucătăria mamei să văd ce și cum prepară. Din păcate în anumite momente, bagajele de cunoștințe culinare și frustrarea mea pentru că nu pot să le scot afară, ieșeau în bucătăria mamei, spunându-i ce face greșit și remarca stupidă că „tot același meniu e duminica de când mă știu”.
Așa cum am înțeles eu acest festin de duminică, este o oportunitate de a-ți cunoaște familia mai bine, de a păstra legătura, în jurul unui mese cu mâncare înrădăcinată implicit în copilăria fiecăruia pentru că, până la urmă, asta e tradiția. O mâncare simplă și gustoasă, incitând o conversație calmă, de a schimba „și ce mai faci?”-ul.
Nu știu dacă vreodată s-ar fi dedicat un preparat cuiva, dar iată că eu o să fac asta, pentru mama mea, un preparat simplu, diferit de meniul de duminca, dar în același spirit.
Simplu de făcut dar complex în aromă, combinația este perfect de delicioasă. Așa ca și predecesorii mei, am luat și eu, ce era de luat, că nu se poate altfel:
350gr de muschiuleț de porc
2 păstârnaci
150g țelină
2-3 căței usturoi
150-200 ml lapte
3 morcovi
2 fire rozmarin
sare și piper
ulei măsline
Într-o tigaie adâncă, am pus laptele, păstârnacul și țelina tăiate în cubulețe mărișoare timp de aproximativ 15 minute la foc mediu. Morcovii i-am tăiat bastonașe (julienne) și i-am prăjit simplu în baie de ulei până au devenit puțin fermi (aproximativ 10 minute cu uleiul la 180 de grade celsius).
Pentru mușchiulețul de porc, trebuie să aveți grijă, pentru că e o carne ce are nevoie de puțină muncă. Trebuie curățată de țesut și nu prea multă grăsime, pentru că în tigaie, grăsimea o să ajute carnea să nu se facă peste temperatura de mediu.
Am porționat carnea în două bucăți mari și egale, am tăiat capetele de la mușchiuleț și le-am pus deoparte pentru alt preparat și am păstrat mijlocul. Am tapetat puțin carnea să fiu sigur că nu este prea mult lichid pe ea, astfel nu mă risc să fiu stropit cu ulei încins. Am asezonat cu sare și piper, într-un mod generos și le-am așezat în tigaia cu ulei de măsline încins, având grijă să gătesc carnea pe fiecare parte. După câteva minute, am pus 2 fire de rozmarin pentru o aromă subtilă și un parfum aparte.
Pentru o astfel de carne nu trebuie să stea mai mult de 10 minute în tigaie. Eu am folosit tehnica de a întoarce des carnea pe fiecare parte, la foc mediu spre tare timp de aproximativ 7 minute.
După am lăsat carnea la odihnit timp de 3 minute cu o bucățică de unt deasupra ei. În felul acesta, carnea începe să se relaxeze și să absoarbă parte din unt. Astfel, devine suculentă și delicioasă, poți să o mănânci fără cuțit.
Pentru a finaliza tot, morcovii scoși pe un șervet și tapotați, dar nu lăsați acolo, pentru că o să devină moi. Laptele cu legume și usturoi pisat într-un blender, asezonate cu sare. Dacă e prea lichid pireul, puneți-l pe foc până devine mai cremos, iar dacă este prea cremos, adăugați puțin lapte.
Puțin diferit, dar incredibil de delicios, aceeași bază, același spirit…o dumincă în familie.