De la prima adiere de vânt rece la prima cădere de frunze, confirmare a venirii anotimpului toamna, sunt copleșit de un oarecare sentiment de melancolie. Pregătirile culinare ce aduc acest anotimp, cuptoare pline de mâncăruri delicioase ce în vară nu se prea fac, pâine, cozonaci, diferite legume și cărnuri înăbușite la cuptorul bine încins.
Îmi aduc aminte de bunica mea, care în fiecare duminică avea făcute câteva prajituri la cuptor, nimic sofisticat, doar simplu și delicios. Toate savurate dupa o masă copioasă la mama acasă, de obicei un piure cu carne de porc, cotlet, ceafă sau cârnați.
Am vrut și eu sa sărbătoresc ziua cu un preparat simplu, în sezon sși incredibil de delicios. Rădăcinile acestui preparat sunt în Italia, dar nu e nimic mai românesc decât legume crescute în pământul acestei țări.
Cu mândrie românească am început să-mi așez ce am nevoie, pentru mine și pentru…ea.
o mână de paste
250g dovleac tăiat cubulețe
1 ceapă medie tăiată cubulețe mai mici
1 ardei iute mărunțit
3 caței de usturoi mărunțiți
100g de kaiser afumat tăiat cubulețe mici
5-6 frunze de salvie
5-6 fire de cimbru
busuioc cât se dorește pentru ornat și extra gust
ulei de măsline și o lingură de sos Worcester
sare și piper după gust
Găteala e mai complicată decât gătitul…
Într-o oală încăpătoare, am pus apa la fiert cu puțină sare, gata pentru fiert paste. Nu mai cred mitul cu ulei în apă, dacă apa fierbe cum trebuie, nu e necesar să irosim ulei, mai bine primit e la final, când scurgem pastele.
În putin ulei de măsline am început să sotez ceapa și kaiser-ul afumat, o dată ce s-a înmuiat ceapa, am turnat toamna aurie în tigaie…și am lasat-o așa până s-a înmuiat puțin la caldură. Vreme de toamnă, ce sa faci…
Peste toate, am pus puțină culoare și aromă, ardeiul și usturoiul. După puțină prajeală, am pus salvia și sosul Worcester, am lăsat 30 de secunde pe foc, după care am zis, gata…miroase prea bine, le scot.
Ferit de o temperatură prea mare, am adăugat cimbrul, puțin piper și am potrivit gustul cu sare.
Când a fost vorba de servit, m-am gandit că toamna mereu îmbracă țara într-o mantie aurie, iar copacii rămân dezbracați deasupra. Am pus o mantie de dovleac, iar pastele, ca și copacii, deasupra, alături de frunza verde de busuioc…un deliciu auriu de toamnă.