Sunt multe provocări în fiecare zi, unele vechi, altele noi. Pentru mulți oameni, una dintre ele ar fi să conducă până la piață în loc de un supermarket. Pentru mulți bucătari, una dintre ele ar fi să creeze o salată simplă românească, care să fie și interesantă.
Mergând pe la piață, am văzut atât de multe produse frumoase, ieftine și proaspete dincolo de imaginația închisorii supermaket-ului. Roșii extraordinare, ridichi incredibile, dar chiar și mai mult de atât, oameni frumoși și deschiși, muncitori, mici intreprinzători.
După ce am făcut o tură de piață, uitându-mă ca un copil cu un zâmbet prostesc pe față pe tarabele pline de legume, fructe și tot felul, fără să zic prea mult nu la mai nici un ingredient, m-am trezit acasă cu o plasă plină.
Am avut un gând, oare vânzătorii și muncitorii, grădinarul, sau cine o fi, știu ce se poate face din ingredientele lor? Mi-a venit în minte o salată simplă, pentru că mi-a rămas pe limbă după ce am gustat în piață o telemea delicioasă. Mi-a rămas și răscolit amintiri ale bunicului și al tatălui meu mai în tinerețe, cum se așezau la masă, la o felie de telemea proaspătă cu ridichi sau roșii.
Am cules din plasa de la piață:
1 roșie
2 ridichi
1 frunză de kale
telemea
pătrunjel și mărar
dulceață de ardei iute
Ca să fie un preparat demn de ceva ce un român s-ar mândri până și în Franța cu el, m-am gândi că textura și prezentarea e cheia. M-am concentrat pe asta, nimic nu e gătit în tot acest preparat, este până la urmă un antreu rece.
Toate lângă mine, un mic mise en place cum ar spune francezii, am început să tai ridichiile pe lățime, subțire, cât să înceapă să se vadă prin ele. Roșiile cubulețe ca și pentru mirepoix, kale l-am rupt, să fie și o notă de țărănesc în tot preparatul, nu toate sunt perfecte.
Pătrunjelul și mărarul, nu sunt acolo doar de ornament, pentru mine e un principiu cel urmez, un mare bucătar a spus o dată, nu se pune în farfurie ceea ce nu poți să mănânci. Sunt acolo pentru aromele ce le oferă și pentru a face preparatul mai interesant.
Iar vedeta preparatului, telemeaua proaspătă, în felii grosuțe, în centrul atenție, glorioasă, cu puțină dulceață de ardei iute peste, ce combinație…de la piață la fine dining.