Poftele ne capitulează. Ne ravășesc, ne caută patima interioară și o alimentează. Avocado creează dependență nu numai pentru că se mulează atât de bine după toate aromele altor alimente, dar și pentru textura lui schimbătoare, care îl face atât de potrivit atât pentru aperitive (guacamole), cât și pentru feluri principale sau deserturi (mousse de ciocolată raw).
În această rețetă am pus la încercare capacitățile lui, folosindu-l în două feluri diferite – copt și crud.
Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni.
Metodă de preparare:
Aromele deja sună palpitant. Pește și tofu afumat, cu dulceață de roșie, cu profunzimea cepei și gâdilatul lămâii, alături de texturi diferite care surprind. Bucătarul vrea ca fiecare gură de mâncare să fie surprinzătoare. Să nu te obișnuiești deloc cu rețeta, și să vrei să o încerci iar și iar până o dibuiești, iar apoi să o faci din nou pentru a te desfăta în voie.
2 ouă se fierb tare și 2 ouă se poșează.
O altă variantă ar fi să fie toate cele 4 ouă poșate, două normal, și două lăsate mai mult, până când gălbenușul se întărește. Ouăle poșate sunt mai fine, mai pufoase decât cele fierte tare, care au o textură mai cauciucată.
Între timp, preîncalzim cuptorul pentru avocado.
Ce înseamă ouă poșate? Când fierbe apa, se îndepărtează de pe foc. Oul se sparge, se pune într-un castron și apoi, ușor, în apă.
După trei minute, se scoate cu ajutorul unei linguri sau unei palete cu găuri, ca să se scurgă apa rămasă pe ou.
Cei doi avocado îi tăiem pe jumătate, îndepărtăm sâmburele, adăugăm pe ei condiment asiatic Pat Thai Kung și îi punem în cuptorul preîncălzit. Îi lăsăm acolo să se rumenească aproximativ 10 minute la temperatură medie (180 grade). O temperatură mai mare sau un timp mai îndelungat dezintegrează avocado-ul, iar el trebuie să rămână întreg și primitor pentru ce va urma!
Crema de guacamole o mânuim după planuri noi, diferite de cele ale guacamole-ului clasic. Un avocado copt îl facem pastă, cu o furculiță. Adăugăm două ouă poșate, cele cu gălbenușul tare (sau cele fierte în coajă). Apoi, o jumătate de ceapă o tăiem mărunt și o primim și pe ea în dansul lor. Două linguri de ulei de măsline, sare de Himalaya după gust și zeama de la jumătate de lămâie dau peste cap aromele maleabile ale avocado-ului copt cu ou, făcându-le să iasă în evidență în cel mai elegant mod.
Celelalte două ouă poșate se adaugă migălos peste jumătățile de avocado copt și se înțeapă gălbenușul pentru a îmbrățișa toată imaginea. În secret, am presărat și puțin piper mixt (alb, negru, roșu), pentru îndrăzneală.
Salata se face cât mai simplu – roșiile, salata și tofu se taie cubulețe și se condimentează cu sare, și un pic de ulei de măsline.
Așezarea în farfurie se face astfel încât toate frumusețile create sunt puse în evidență cât mai mult. Sub crema de guacamole cu ou am așezat, țanțos, tonul afumat, iar salata am răspândit-o agale, să nu obosească. Lămâia vine ca cireașa de pe tort, să le îmblânzească pe toate cu sufletul ei scânteietor.
Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!